Att ömka eller att ge trygghet?

I diskussioner med hundfolk hörs det oftast att man aldrig ska ömka en hund när den är rädd, det gör bara saken värre. T.ex bör man inte bära upp en hund i famnen när den är rädd för då förstärks rädslan.
Jag bröt den regeln och fick ett lysande resultat!

I morse hade jag och Ino 7 timmars buss/tågresa framför oss vilket jag inte var särskiljt orolig för då vi åkt så långt flera gånger tidigare och det brukar gå hur bra som helst. Dock åkte vi en lång sträcka i bil för 10 dagar sedan och då blev han extremt flåsig och kunde inte slappna av..
Tillbaks till sak! Det blev problem med SJ och vi fick ta ersättningsbuss. Ino blev stirrig när vi kom på bussen och började flåsa och kunde inte slappna av, precis som när vi åkte bil för några dagar sedan. Eftersom folk överlag säger att man aldrig ska ömka en rädd och orolig hund så bara struntade jag i honom och låtsades att han låg och sov. Vi kom på ett tåg igen efter en timmes flåsande bussresa och Ino blev lika lugn som vanligt, han sov konstant i tre timmar på tåget, sedan skulle vi på en buss igen.. Jag hoppades på att han skulle vara lugn eftersom att han brukar vara det, men nej! Han kunde inte slappna av eller lägga sig ner, jag körde lite trick med honom för att få honom på andra tankar, det funkade för stunden men han började bli flåsig och ville inte sätta sig ner, jag lät honom stå upp på golvet och tittade hur han betedde sig för att förstå mig på vad som var problemet. Jag ser bara hur han drar upp svansen mer och mer mellan benen och jag kan säga att jag aldrig sätt honom ha svansen mellan benen sedan han var valp!!
Han ställde sig upp med framtassarna i mitt knä och tittade mig i ögonen, min tanke var: Inte ömka!
Så jag bara struntade i honom men kom sedan till att tänka på, han är rädd (oavsett anledning) han vill ha trygghet, jag är hans trygghet och jag ignorerar honom. Det kommer han inte att bli lugnare av. Ino ställde sig upp med framtassarna på mig igen så jag tog upp honom och höll honom på rygg i famnen och han slappnade av direkt och efter någon minut bara så hade hans andning blivit normal och hans ögon började stängas, sedan somnade han helt avslappnad på rygg i min famn.
Så frågan är, vart går gränsen mellan att ömka och ge trygghet? Jag bröt mot ömknings-regeln och bar upp min rädda hund i famnen. Resultatet blev en trygg och avslappnad hund som somnade i min famn!

3 comments

  1. Jag som har småhundar får höra sådant väldigt ofta, och det är inte så simpelt som det låter. Jag tycker man kan bära/hålla en hund för att få den att känna sig trygg (liksom egentligen vemsomhelst uppskattar trygghet genom närhet), men då att man hellre håller sig lugn~ och skippar ”tröstandet” eller att ”tycka synd om”. Sedan måste man tänka på att ”bära upp” kan eskalera deras beteende också, ex. att de känner sig ännu mer utsatta, eller att de reagerar defensivt, eller att de blir ”offer” för andra hundar. Det finns vissa situationer där det kan hjälpa att hålla i en hund, men man måste själv känna av vid vilka tillfällen det är passande, om man vill att det ska ha en positiv effekt.
    MVH

  2. Hej!
    Ett litet tassavtryck från Inos halvbror, som hälsar att han tycker det var helt rätt gjort :) Kroppskontakt med sin matte är den bästa tryggheten man kan få!

Comments are closed.