Gör kloklippningen trevlig!

Kloklippning måste inte vara det värsta som finns och det måste inte ske med fasthållande eller tvång. Kloklippning kan ske med en viftande svans och glada miner istället!
Tidigare har jag tagit kloklippningen i samband med all övrig omvårdnad då det blivit en eller två gånger i veckan samtidigt som jag kammat pälsen, borstat tänderna och gjort den vanliga fästingkollen över hela kroppen. Men nu när jag slipper kamma och hålla på med pälsen flera gånger i veckan (då jag rakat ner honom) så har mys och avslappnings-stunden minskat och mer blivit till en ”nu ska jag kolla igenom dig och klippa klorna så snabbt som möjligt-stund” vilket inte alls är lika mysigt, framförallt inte för Ino som inte längre njuter av denna stund. (Även om det inte är några problem med omvårdnadsstunden så känns det ändå inte kul att Ino ska ge mig den besvärade blicken som säger – låt mina tassar bara va)
Denna veckan har vi börjat med ombetigning av klosaxen. Tre pass har vi hunnit med och det med lysande resultat!
Första passet tog jag en näve GOTT hundgodis och lade på golvet mittemot mig, jag satte mig ner på golvet och höll klosaxen i handen.
Träningen har jag delat upp i steg (precis som all annan träning med kriterier).

1, Jag lyfte ena tassen och sa samtidigt bra och gav honom en godis. När han svalt godisen så lyfte jag tassen igen och berömde. Detta gjorde jag tills han med glädje lyfte tassen när jag närmade handen. (Detta repetitions-mönster håller jag kvar vid genom alla steg.)

2, Att närma klosaxen mot tassen.
Jag börjar med att lägga klosaxen på det lyfta benet för att för varje repetition närma mig klorna mer och mer med saxen. Jag försökte hela tiden ha så låga krav så att han tycker det är roligt och inte vilja dra undan tassen. Tassen ska ligga i min hand utan att jag håller fast den tills jag säger bra och ger godisen, då tar han ner tassen och sväljer belöningen. Vi repeterar igen.

3, Nu har vi kommit så långt att jag lyfter tassen och lägger klosaxen mot klorna utan att klippa. Belönar varje repetition precis som innan.

4, Detta är det sista steget då vi börjar klippa små, små klipp i klorna, desto mindre desto bättre, jag tycker bättre om att klippa flera små klipp från olika håll än bara ett stort rakt på. De små klippen gör det lättare att komma nära pulpan och jag har bättre koll så att jag inte klipper för långt. Dessutom upplevs det oftast inte som lika obehagligt för hunden då klippet inte bli så hårt.

Detta är ett enkelt sätt att göra kloklippningen till en populär stund!
Det krävs bara en kort inlärnings-period och sedan är alla problem med kloklippning som bortblåsta för resten av hundens liv, så skönt säger jag! :)

20140417-210020.jpg